Många barn i socialt utanförskap

Okt 24, 2012 2 kommentarer av

För Sveriges ungefär två miljoner barn ser förutsättningarna väldigt olika ut. Trots att vi i Sverige är överens om att alla barn ska ha samma rättigheter finns det barn som inte räknas. Trots det skyddsnät vi kan tyckas ha finns ett socialt utanförskap. Just nu samlar Unicef historier om barn i socialt utanförskap.

Många barn i Sverige hamnar utanför. Men vad handlar socialt utanförskap om egentligen? Det kan handla om barn som inte har tillgång till sina rättigheter som utbildning, god hälsa och bra levnadsstandard, om segregation, en diagnos, föräldrar som har problem. Eller något helt annat varifrån vägen tillbaka kan vara lång.

Barnkonventionen säger att barn har lika värde. Alla rättigheter ska gälla alla barn utan undantag eller diskriminering. I Sverige har alla barn rätt till kvalitativ utbildning, god hälsa och bra levnadsstandard.

 • Klicka här för att läsa mer hos Unicef och skriva under på att inga barn får hamna i utanförskap. Namnunderskrifterna kommer att lämnas till barnminister Maria Larsson.
 • Läs rapporten om sociala utanförskap.

UNICEF

Johanna Lundholm är frilansjournalist med stort intresse för barns rättigheter. Har skrivit för bland annat Expressen, Kamratposten och Dala-Demokraten.

2 kommentarer på “Många barn i socialt utanförskap”

 1. Kortfilm om livet som barn | Barns rättigheter och barnkonventionen says:

  [...] Läs gärna även Johanna Lundholms artikel på BarnsRättigheter om UNICEF:s rapport om barn i socialt utanförskap här! [...]

 2. Jenny says:

  Hej,
  Stort tack för att du engagerar dig i denna viktiga fråga! Kolla in unicef.se/utanfor för fler
  saker som händer i kampanjen och för att få veta hur många som har skrivit under.
  Varma hälsningar från alla oss på UNICEF-kontoret i Sverige

Lämna en kommentar