Barnkonventionen som svensk lag – verklighet?

mar 28, 2013 Inga kommentarer av

Igår (27 mars) bestämde regeringen på ett sammanträde att en utredning ska göras kring möjligheten att göra Barnkonventionen till svensk lag. FN:s Barnrättskommité sa i sin rapport till Sverige, som kom 2011, att de kräver att Sverige ska göra konventionen till lag då den anser att det inte är tillräckligt att vi skrivit under konventionen. Utredningen ska göras av en person som heter Anita Wickman, men frågan kommer inte avgöras för ens efter nästa val, och utredningen väntas vara klar under våren 2015.

Flera barnrättsorganisationer driver redan kampanjer för att göra Barnkonventionen till svensk lag. Här är UNICEFs kampanj.

Här kan du läsa Svenska Dagbladets artikel om regeringsbeslutet att det ska utredas om Barnkonventionen ska bli svensk lag.

Barnkonventionen

Clara Hamrén är utbildad jurist med inriktning mot barnrätt och mänskliga rättigheter, är engagerad i ECPATs frivilliggrupp och i projektet Om Barnkonventionen - av, för och med barn som är ett samarbete mellan BRIS, ECPAT, Plan Sverige, Rädda Barnen, SOS-Barnbyar, Unicef, World Childhood Foundation och Barnombudsmannen. Hon är också med i ICJs och Juseks projekt Street Law Academy. Hon har tidigare arbetat på Kamratposten och varit koordinatior på Rädda Barnen.
Inga kommentarer på “Barnkonventionen som svensk lag – verklighet?”

Lämna en kommentar