”Ungas beställning till samhället” – kloka krav till regeringen

maj 20, 2018 Inga kommentarer av

Rapporter om ungas psykiska ohälsa haglar och det finns knappt någon vuxen som inte har en egen teori om vad ungdomar behöver. Men vad säger de unga själva? För att ta reda på svaret tog den Nationella samordnaren inom psykisk ohälsa, Sveriges Psykologförbund, Föreningen Tilia, Sveriges Elevkårer och Maskrosbarn initiativet till att samla unga för att skapa deras egen önskelista.

Rekommendationerna från två heldagar av workshopande och diskussioner är tydliga och rimliga. Nu presenteras de i utredningen Ungas beställning till samhället 2018, som idag lämnades över till socialminister Annika Strandhäll.

Vad de unga i projektet efterfrågar är:

I Almedalen 2017 hölls ett seminarium där politiker och yrkesverksamma fick svara på hur de kan möta de ungas förväntningar och krav i samhället. Se seminariet här. Årets seminarium i Almedalen kommer hållas den 4:e juli, läs mer om det här. Nu behöver vi vuxna inte gissa mer.

Ungas situation i Sverige

Johanna Wester föreläser om ungas rättigheter och arbetar inom den ideella sektorn med frågor som rör människorätt, psykisk ohälsa och delaktighet.