Unga offer för människohandel faller genom skyddsnätet

Feb 01, 2012 1 kommentar av

Barn som är utsatta för människohandel i de nordiska länderna riskerar att inte få den hjälp de behöver, skriver UNICEF i ny rapport. I den jämförs hur de nordiska länderna arbetar för att hjälpa barn som är offer för människohandel.

Dålig kunskap hos migrationsmyndigheter, polis och socialtjänst är ett gemensamt drag hos de undersökta länderna Sverige, Danmark, Norge, Finland och Island, skriver UNICEF i ett pressmeddelande på MyNewsDesk idag.

”En risk är att man inte fångar upp barnen direkt, för det krävs att man reagerar och agerar omedelbart när man misstänker att ett barn far illa, även om man inte vet att det handlar om människohandel”, säger Christina Heilborn, barnrättsjurist vid UNICEF Sverige. ”För mycket tid handlar om att definiera och utreda om det handlar om människohandel eller inte i ett initialt skede, medan man istället borde lägga krutet på att ta hand om barnet.”

Läs hela pressmeddelandet här.

Sveriges Radio sänder också information om detta idag. Lyssna på Ekot här.

UPPDATERING 2/2 -12

Barn- och äldreminister Maria Larsson lovar att arbetet med en ny handlingsplan för att bekämpa barnhandel ska påbörjas under våren. Läs och lyssna mer här!

Organisationsarbete, Ungas situation i Sverige, UNICEF

Johanna Wester föreläser om ungas rättigheter och leder Din Rätt, ett projekt mot diskriminering, hos regeringsinitiativet Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa.

En kommentar på “Unga offer för människohandel faller genom skyddsnätet”

  1. Maria Larsson lovar handlingsplan redan i år – UNICEF Sveriges blogg says:

    [...] i media, t ex i SR Ekot, DN och SvD Det twittrades också flitigt om nyheten. och bland andra barnsrattigheter.com och EU-kommissionär Cecilia Malmström bloggade om frågan. Malmström lyfte bland annat att ”i [...]