Nya rapporter om våldet mot syriska barn

Sep 20, 2012 Inga kommentarer av
Både Amnesty och FN har under de senaste dagarna rapporterat om hur våldet i Syrien drabbar landets barn. Flera hundra civila har dödats eller skadats allvarligt de senaste veckorna i provinserna Hama och Idlib. Av dem är många under arton.

Nyhetsrapportering om Syrien tillägnas framför allt våldsdåden i de två största städerna, Aleppo och Damaskus, men den syriska befolkningen – av vilken ca 40 % är minderåriga – drabbas även i andra områden. Amnestys utredare Donatella Rovera har nyligen kommit tillbaka från norra Syrien och skriver så här i ett pressmeddelande:
Civilbefolkningens svåra situation i dessa områden har hamnat i skymundan för omvärldens rapportering, som främst fokuserat på striderna i Aleppo och Damaskus. Men fasorna för civilbefolkningen i Idlib och norra Hamaregionen är lika upprörande.

Nästan två hundra döda varje dag

Under bara första delen av september har minst 48 barn dödats, av både regeringsstyrkor och rebeller. Under det ett och ett halv år långa syriska upproret mot den syriska regimen har över 27.000 människor dödats, enligt Reuters. Den dagliga dödssiffran närmar sig 200 och den senaste månaden är den blodigaste hittills.
FN skriver i sin tur om hur det görs attacker mot skolor och hur skadade barn förvägras sjukvård. Det rapporteras också om hur barn utsätts för tortyr och sexuella övergrepp av regeringens trupper. I oppositionens styrkor kan barn själva ingå i trupperna.

Skolor måste evakueras

Människorättsjuristen Leila Zerrougui har sedan mitten av sommaren varit FN:s särskilda sändebud för barn och väpnade konflikter. Hennes rapport kom dagen efter Amnesty Internationals och belyser också barnens utsatthet under den långa konflikten. Inför FN:s säkerhetsråd beskrev hon situationen som förfärlig och berättade att hon understrukit för Syriens FN-ambassadör att evakuering av skolor är av yttersta vikt. Ändå blev det ingen fördömande resolution från säkerhetsrådet eftersom Ryssland, Kina, Pakistan och Azerbajdzjan valde att inte rösta. FN inleder nu en undersökning om attacker mot barn från både regeringsstyrkorna och oppositionella väpnade grupper.

Läs mer om de två respektive rapporterna här:

http://www.dn.se/nyheter/varlden/fn-syrien-begar-overgrepp-mot-barn

För mer information, läs gärna vår intervju om våldet mot syriska barn med Mellanösternkännaren Aron Lund, författare till ”Drömmen om Damaskus”. På sina hemsidor har UNICEF och Rädda Barnen också mycket information om den svåra situationen för Syriens unga.

Ungas situation i världen

Johanna Wester föreläser om ungas rättigheter och leder Din Rätt, ett projekt mot diskriminering, hos regeringsinitiativet Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa.