Filmvisning om trafficking

Nov 07, 2011 Inga kommentarer av

Igår hade ECPATs ungdomsgrupp en filmvisning om Trafficking för att informera engagerade om Trafficking och belysa problemet. Trafficking är den tredje största illegala omsättningen i världen, efter vapenhandel och narkotikahandel. Det handlar om handel med levande personer, ofta barn. Och det kan jämställas med slaveri, oftast sexuellt slaveri. I artikel 4 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna sägs att ”Ingen får hållas i slaveri eller träldom; slaveri och slavhandel i alla dess former ska vara förbjudna”. Detta upprätthålls inte.

Många dör, många får sjukdomar, alla skadas och alla får bestående psykiska men för resten av livet. Ingen person ska behöva uppleva detta. Framför allt inget barn.

Bilden ovan är en karta över hur ”Trafficking-trafiken” ser ut i världen och kommer från UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime). Om du klickar på bilden kan du se den i full storlek och se vad färgerna står för.

Här finns en lista på filmer som handlar om trafficking. Många av dem är spelfilmer, men har ett stort och viktigt budskap.

För att läsa mer om Trafficking och ta reda på vad du kan göra, gå in på www.ecpat.se.

Barnsexhandel, ECPAT, Ungas situation i världen

Clara Hamrén är utbildad jurist med inriktning mot barnrätt och mänskliga rättigheter, är engagerad i ECPATs frivilliggrupp och i projektet Om Barnkonventionen - av, för och med barn som är ett samarbete mellan BRIS, ECPAT, Plan Sverige, Rädda Barnen, SOS-Barnbyar, Unicef, World Childhood Foundation och Barnombudsmannen. Hon är också med i ICJs och Juseks projekt Street Law Academy. Hon har tidigare arbetat på Kamratposten och varit koordinatior på Rädda Barnen.