Danmark skickar tillbaka ensamma flyktingbarn

Dec 17, 2010 2 kommentarer av

En ny dansk lag antogs den sextonde december som innebär att ensamkommande flyktingbarn ska skickas tillbaka till sina hemländer om de inte får asyl, trots att man inte kunnat lokalisera deras familjer. Tidigare har barn som inte fått asyl ändå fått stanna ifall familjen till barnet inte har kunnat spåras. Nu kommer ex. afghanska barn skickas till ett så kallat mottagningscenter i Kabul, och liknande center kommer att skapas i Somalia och andra länder. Dessa finansieras från Danmark, men landet har inget ansvar för barnen när de väl nått hemlandet i övrigt.

De ensamma flyktingbarnen som kommer till Danmark har femdubblats på bara ett par år. Förra året kom 529 barn ensamma till Danmark som flyktingar.

Barns rättigheter, Juridik, Mänskliga rättigheter, Ungas situation i världen

Johanna Wester föreläser om ungas rättigheter och leder Din Rätt, ett projekt mot diskriminering, hos regeringsinitiativet Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa.

2 kommentarer på “Danmark skickar tillbaka ensamma flyktingbarn”

  1. Nikkelin – 2010-12-17 | nikkelin lifestream says:

    [...] Danmark skickar tillbaka ensamma flyktingbarn | Barns rättigheter och barnkonventionen. Danmark skicka tillbaka ensamma flyktingbarn: http://ow.ly/3qGH4 [...]

Lämna en kommentar