Avskaffande av våld mot kvinnor

Nov 25, 2008 1 kommentar av

Idag är det den 25 november 2008, den dag som FN valt ut till internationell dag för avskaffandet av våld mot kvinnor. Det finns dem som menar att en sådan dag blir kontraproduktiv, att genom att kasta ljus på problemet ger man misshandlarna mer rum än de förtjänat, kanske stigmatiseras rentutav problemet genom att erkännas. Det finns andra som också är mot den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor, pga orimligheten i att ha en sådan dag när ingen av årets dagar uppmärksammar våld mot män.

Båda resonemang har sin logik, men det finns fakta som är så överväldigande att ovanstående beklaganden ändå blir utmanade. För även om det finns misshandlande kvinnor så är den skenande majoriteten av partnermisshandlarna män. De som utsätter män för våld ( ifall man nu skulle inrätta en dag med avsikten att uppmärksamma våld mot män) är också i huvudsak andra män. Idag, den 25 november, är tiotusentals kvinnor misshandlade bara i Sverige, med mörkertal som svider att spekulera i.

I genomsnitt sexton svenska kvinnor dör varje år, för att deras nuvarande eller tidigare karl inte har kunnat slutat slå. Enligt Amnesty har de flesta kommuner i landet ingen handlingsplan för vad vi gör åt vare sig morden på de här kvinnorna, eller hjälper de som kommer undan med enbart hjärnskakningar, blåtiror, brutna ben och punkterade lungor.

Jag vet att förklaringen till makarnas våld kan vara glättigt vetenskaplig. Testosteron är en lurig sak. Hans uppväxt var inte alltför kul. Det bara svartnade för ögonen på honom, det händer den bäste.

Kanske är det till och med sant – kanske drabbar verkligen den besinningslösheten den bäste. Desto större skäl att identifiera problemet, bemöta det.

Att provocera kvinnofriden är förstås ynkligt, men det har också något gravt omodernt över sig.Vilken signal för låg kapacitet, för att vara ouppdaterad.

Bara den som inte har en syster, en mamma, en flickvän eller en väninna kan säga att det här inte angår en. Bara den som inte planerar att sätta barn till den här världen. För kvinnomisshandel finns överallt, i samtliga samhällsskikt; från slottet till kojan. I alla åldrar. I alla kulturer.

Att en dag om året uppmärksamma det här ämnet är inte i närheten av vad som behövs.
Men det är ett litet steg på vägen mot en förändring som är absolut och akut nödvändig.

Kvinnors rättigheter

Johanna Wester föreläser om ungas rättigheter och leder Din Rätt, ett projekt mot diskriminering, hos regeringsinitiativet Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa.

En kommentar på “Avskaffande av våld mot kvinnor”