Barnens Nobelpris 2012

Jun 01, 2012 Inga kommentarer av
I år delades ”The World’s Children’s Prize for the Rights of the Child 2012” ut av drottning Silvia, den 23:e maj på Gripsholms slott. Priset, som också kallas för ”Barnens Nobelpris” går till tre pristagare och är framröstat av barn världen över.
Juryn består av barn från 16 länder, vilka är representanter för de många barn som röstat. Under dagen visade de filmer från sina hemländer, berättade om vad de själva upplevt och om sina egna planer på hur de ska arbeta för att utveckla barns rättigheter.
Avsikten är att Barnens Nobelpris ska genomsyras av demokrati. Barnen röstar fram kandidater som har genomfört stora förändringar för ungas rätt i olika länder. De får själva utbildning om barns rättigheter genom skolan, läser bland annat tidningen ”The Globe” och får löpande information om vilka kandidater de har möjlighet att rösta fram. I slutet av processen får de uppleva hur demokratiska val går till genom att själva delta i ett.

De som fick priset var:

Anna Mollel från Tanzania, som under lång tid arbetat med att hjälpa unga med handikapp; ge dem sjukvård, utbildning och ett värdigt liv.
Sakena Yacoobi från Afghanistan, som arbetat hårt för att flickor ska få gå i skolan och få utbildning.
Ann Skelton från Sydafrika, som är en jurist som jobbat intensivt för att ändra det juridiska lagsystemet i landet så att barns rättigheter påverkas av och räknas in i det.

Grattis till pristagarna av Barnens Nobelpris 2012!

Organisationsarbete, Ungas situation i världen

Johanna Wester föreläser om ungas rättigheter och leder Din Rätt, ett projekt mot diskriminering, hos regeringsinitiativet Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa.