Barn fortsätter att vräkas i Sverige

Dec 18, 2012 1 kommentar av

För ett år sedan skrev vi om barn som vräks i Sverige, trots barn- och äldreministerns löfte 2007 om att inga barn ska drabbas av vräkningar. Under åren som gått sedan löftet gjordes har över 3 000 barn kastats ut från sina hem av Kronofogden, varav 411 bara i år.

Johan Kranz, som är verksamhetscontroller på Kronofogden, är skeptisk till hur realistisk nollvisionen har varit.

–Det kommer alltid att finnas ett visst antal som inte går att rädda. Nollvisionen är bara en vision, jag tror aldrig att man kan komma riktigt dit, säger han.

Barnminister Maria Larsson säger:

–Det är en mycket stark otrygghet i ett barns liv att mycket hastigt behöva flytta vid den här typen av förhållanden som ofta råder vid vräkningar, det riskerar att bli väldigt traumatiskt. Det är därför vi har satt upp det här målet. Jag insåg från början att det här blir tufft att uppnå.

För ett år sedan utsåg regeringen en nationell samordnare mot hemlöshet. Men räcker det, om ytterligare 411 barn sedan dess har vräkts, bara under de första nio månaderna av 2012?

– Vi har kommit en bra bit på väg, med framtagande av dokument till kommunerna och så skjuter vi på med hemlöshetssamordnaren. Uppenbarligen har det gett bra resultat, med en minskning på 20 procent det senaste året. Det är faktiskt en fantastisk siffra, säger hon.

Men Sten-Åke Stenberg, professor vid Institutet för social forskning, som tidigare utrett barnvräkningar åt regeringen kontrar:

– Det går upp och ned, men ligger över tid ungefär på samma nivå. Det är min bild av det hela.

I en rapport som presenterades för Maria Larsson våren 2011 lade han och tre kolleger fram en rad förslag om hur vräkningarna av barn kan stoppas. Inget av förslagen genomfördes.

Läs DN-artikeln om vräkning av barn här.

 


Relaterade artiklar:

  1. Fler barn hemlösa i Sverige
Ungas situation i Sverige

Johanna Wester föreläser om ungas rättigheter och leder Din Rätt, ett projekt mot diskriminering, hos regeringsinitiativet Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa.

En kommentar på “Barn fortsätter att vräkas i Sverige”

  1. Barn i hemlöshet |   says:

    [...] dag har inte särskilt mycket förändrats. Ytterligare 411 barn hade hunnit vräkas, bara under de första nio månaderna av [...]