Tankarna går till Norge

Jul 25, 2011 Inga kommentarer av

Dödssiffran i Norge är uppe i 77 personer, och flertalet av dessa är ungdomar vilka många är under 18 år. De hade hela sina liv framför sig. Det som har hänt är ofattbart och just nu går tankarna till dem och deras familjer. Tankarna går även till dem som bevittnat attentaten och överlevt, som blivit traumatiserade för livet.

Du kan läsa mer om händelserna i Norge här på DN:s hemsida. En sammanfattning över vad som har hänt finns även här på SVT:s hemsida.

Barn hör talas om det som har hänt via nyheterna i radio, tv, tidningar och på internet. De flesta blir upprörda och oroliga när sådana här hemska saker händer. Då kan det vara bra att prata med någon vuxen, så som en lärare eller en förälder. Man kan också vända sig till utomstående vuxna som gärna lyssnar, till exempel på Barnens Hjälptelefon. De nås hos BRIS, och numret dit är 116 11. Telefonen är öppen måndag-fredag 15-21 och helger 15-18.

Tre viktiga tips till föräldrar från barnpsykologer är:

- Säg som det är.
- Svara på barnens frågor.
- Kom inte med ny information utan låt barnen ställa frågorna.

Ungas situation i världen

Clara Hamrén är utbildad jurist med inriktning mot barnrätt och mänskliga rättigheter, är engagerad i ECPATs frivilliggrupp och i projektet Om Barnkonventionen - av, för och med barn som är ett samarbete mellan BRIS, ECPAT, Plan Sverige, Rädda Barnen, SOS-Barnbyar, Unicef, World Childhood Foundation och Barnombudsmannen. Hon är också med i ICJs och Juseks projekt Street Law Academy. Hon har tidigare arbetat på Kamratposten och varit koordinatior på Rädda Barnen.
Inga kommentarer på “Tankarna går till Norge”

Lämna en kommentar