Svälten på afrikas horn är inte över bara för att medierna slutar att rapportera

Aug 21, 2011 9 kommentarer av

Det gör mig ont att media bara bryr sig om de absolut senaste nyheterna. Just nu pågår fortfarande händelser i världen som rapporterades om för månader sedan i tidningarna. Tyvärr är det inte längre så heta nyheter så om det står något så är det en liten kolumn i något undangömt hörn i tidningen. Svenska Dagbladet hade dock i lördags en kort artikel om afrikas horn. Läs artikeln här.

© Kate Holt/UNICEF © Kate Holt/UNICEF

Men det betyder inte att svälten är över på afrikas horn, tvärt om. Det är långt kvar tills krisen är över, väldigt långt. Människor är i akut behov av hjälp och flera miljoner människor svälter.

Kampanjerna, som jag tidigare skrivit om, fortsätter. Röda Korset, Rädda Barnen, UNICEF med flera har kampanjer vilka jag hoppas uppmärksammas av många. Och även om man inte har möjlighet att skänka mycket så gör lite så mycket skillnad, och framför allt att sprida ordet vidare till andra gör skillnad.

© Kate Holt/UNICEF © Kate Holt/UNICEF


Relaterade artiklar:

 1. Barnen på Afrikas horn svälter
Okategoriserade

Clara Hamrén är utbildad jurist med inriktning mot barnrätt och mänskliga rättigheter, är engagerad i ECPATs frivilliggrupp och i projektet Om Barnkonventionen - av, för och med barn som är ett samarbete mellan BRIS, ECPAT, Plan Sverige, Rädda Barnen, SOS-Barnbyar, Unicef, World Childhood Foundation och Barnombudsmannen. Hon är också med i ICJs och Juseks projekt Street Law Academy. Hon har tidigare arbetat på Kamratposten och varit koordinatior på Rädda Barnen.

9 kommentarer på “Svälten på afrikas horn är inte över bara för att medierna slutar att rapportera”

 1. Ramesh M says:

  Hej,
  Jag håller med dig helt och hållet. Jag har skrivit till dem stora tidningar och bett dem att inte sluta att engagera sig i svältkatastrofen i Afrikas horn då tror folk att allt är frid och fröjd. Jag vet inte vad jag ensam kan göra för att hjälpa till. Det finns många som bryr sig och skriver bloggar och artiklar men det verkar som att det inte finns någon sammanhang, ingen samspel för att kunna påverka media, politiker, andra folk ….

  • Clara Hamrén says:

   Hej Ramesh,
   Det du kan göra är att kontakta någon av de organisationer som driver en kampanj till stöd för Afrikas horn. Man behöver inte bara ge pengar utan många av dem har säkert flera andra sätt så att man kan skapa opinion och upplysa människor! Jag tror även att ”många bäckar små” hjälper!

 2. Ramesh M says:

  Hej Clara,
  Jag ska kontakta någon av organisationerna som du säger. Idag försökte jag göra en insamling på jobbet, jag blev väldigt ledsen och frustrerad. Folk bara tittade åt andra hållet när jag började prata om insamlingen. 3- 4 personer var lite positiva men de skulle sätta pengar på kontot, vet inte om de verkligen gjorde det. Ibland undrar jag om nonchalansen beror på att katastrofen händer i Afrika, bland muslimer, för det var annorlunda när det gällde Haiti och Thailand. Hoppas att jag har fel.

  • Clara Hamrén says:

   Hej igen,
   Eftersom pressen inte konstant ger oss skuldkänslor så kan vi sätta på oss skygglapparna, och det är (som jag tror i af) därför många struntar i att lämna pengar.
   Min förhoppning är dock att det inte alls har med religion att göra. I Thailand var det många Svenskar och stort mediepådrag, i på Haiti var det också ett stort mediepådrag.
   Vi är tyvärr väldigt vana att höra att det händer hemska saker i Afrika, och har kanske därför blivit immuna mot den rapporteringen, därmed rapporterar inte pressen så mycket och ger oss inte dåligt samvete och resultatet blir att vi struntar i det.
   Jag hoppas att kampanjerna blir större och drar in mycket pengar!
   Sluta inte kämpa!

 3. Ramesh M says:

  Hej Clara,

  Jag har en idé som jag ensam har svårt att genomföra:
  Jag en idé på att samla pengar på annat sätt nämligen starta ett nätverk för Afrikas horn. Nätverket ska organisera en marsch i olika städer i Sverige. Något i still med blodomloppet. En lång marsch för att kunna känna en smula av vad folket i Afrikas horn känner. Och samtidigt protestera mot medias tystnad om det som händer i Afrikas horn och EUs export- import politik mot Afrika. Och förstås samla in pengar till olika organisationer som UNICEF och läkare utan gränser och … Exakt vad man gör och vilket budskap man vill framföra är diskutabelt.

  Till det behöver jag flera eldsjälar. Kan du vara en? Har du några råd?

  • Clara Hamrén says:

   Hej,
   Kontakta lokalföreningarna i den kommun/det län där bor, så kanske de kan hjälpa dig, eller har olika insamlingsprojekt du kan delta i.
   Lycka till!

 4. elin tempelman says:

  Jag blir så varm av att läsa om ert engagemang. jag känner precis som ni. Bara för att mediabevakningen minskat så är katastrofen inte på långt över. Jag försöker kämpa på med det jag kan. Skänker själv pengar om och om igen. Har mailat VD:n på Svenska Bostäder o uppmanat till att de ska starta en insamling , har dock inte fått något svar. Jag ”tjatar” mkt via meddelanden och inlägg på Facebook om hur viktigt det är att fortsätta hjälpa. Jag har även nu en blogg med insamling på Unicefs sida. Jag säger som föregående: SLUTA INTE KÄMPA!

 5. Munira Yussuf says:

  Hej Clara! Jag är en 18 årig tjej som har angagerat sig genom att göra en hemsida för de drabbade människorna i östafrika. Det är jag och en annan person som driver hemsidan och vi försöker samla så mycket information som vi kan om katastrofen. Vi vill framförallt nå så många människor som möjligt genom att t.ex. sprida vårt arbete och vad vi vet om svälten. Det skulle vara fyndigt om någon kunde arrangera en föreläsning om vad som händer i östafrika just nu eftersom media inte verkar bry sig om de 100 000-tals barn och människor som svälter till döds.

  Vår hemsida heter Helpthehorn.co.uk
  Tack!

  • Clara Hamrén says:

   Hej Munira,
   Mitt tips är att ta kontakt med Röda Korset (http://www.redcross.se), Rädda Barnen (http://www.rb.se) eller UNICEF (http://www.unicef.se) och hör om vad de kan göra och vad ni kan hjälpa till med. Kontakta i första hand lokalföreningarna för Röda Korset och Rädda Barnen i den stad du bor i. Där går det att engagera sig och starta projekt, som en föreläsning till exempel. Om du går i skolan eller på universitetet brukar det finnas grupper som anordnar föreläsningar, ta kontakt med dem och se vad de kan göra.

   Lycka till med ert arbete!

   /Clara

Lämna en kommentar