På andra sidan jordklotet

Mar 20, 2011 Inga kommentarer av

Jag är nitton år gammal. Utanför piskar regnet mot fönstret. Jag är som vem som helst, en vanlig storstadstjej som tagit paus från studierna. Jag går för att stänga fönstret, det är kallt idag och jag fryser. Mitt namn är Johanna. Fast här säger de Chohana. Jag är uppvuxen i ett samhälle där mat, tak över huvudet och obligatorisk skolgång är givet. Just nu sitter jag i ett hus som saknar rinnande vatten under hela dagen. Ett hus som ligger i ett samhälle där ingenting är givet. Men där befolkningen lever för dagen och behandlar varje dag som om det vore den sista.

Jag befinner mig i Inkastaden Cusco, Peru. Tretusentrehundra meter över havet omslutandes av ståtliga Anderna – det vackraste landskap jag någonsin sett. Utanför mitt fönster samsas färgglada hus om plats att stå på, tätt intilliggande varandra. Utanför mitt fönster kämpar människor för överlevnad varje dag, Jag ser ett tiotal människor med deras fruktvagnar kämpandes om uppmärksamhet för att få sina varor sålda till förbipasserade människor, jag ser småpojkar som jobbar som skoputsare för att få ihop en slant till familjen, jag ser tiggare i alla gatuhörn som staplar sig fram i smutsiga, trasiga kläder som med trötta rörelser signalerar mat med händerna. Och så ser jag mig. Jag som sitter på andra sidan glaset av det där fönstret. Jag som har alla möjligheter i världen till ett värdigt liv.

Jag befinner mig här för att jag vill göra skillnad, åtminstone försöka. Se att även jag kan dra ett strå i stacken till en bättre värld. Jag är här för att bli lärd och lära ut. Här för att se en skillnad och förhoppningsvis göra skillnad. Här för att få en annan syn på mitt liv och för att andra ska få det på sitt. Här för att jobba mot ett gemensamt mål – en värdigare framtid för våra barn.
Under nio veckor kommer jag att som volontär befinna mig i distriktet Santiago, ett av åtta distrikt här i staden och utav dem det allra fattigaste samt det mest befolkade. Jag kommer att befinna mig på associationen/fritidset Huchuy Yachaq högt uppe i Anderna och har fått den viktiga uppgiften att arbeta för att främja barns rättigheter. Genom lek och diskussioner ska jag genensamt få dessa barn att våga kräva sina rättigheter. Jag kommer även att träffa barnens föräldrar, så att familjen gemensamt kan förstå vad konventionen innebär och förhoppningsvis tillämpa den. En livsviktig uppgift för mig men även en stor utmaning. Men en utmaning som jag tar an med stort intresse och stor entusiasm. Jag SKA göra skillnad. Och om jag inte gör det så det funkar i praktiken så har jag i alla fall gett dem något att tänka på.

I dessa barns liv bryts många av artiklarna varje dag. Att det finns någonting som främjar barns rättigheter i samhället, är det ingen som vet om. Barnkonventionen existerar inte. Kunskapen om den finns inte. Så barnen har ingen aning om vad de har rätt att kräva och vad vuxna är skyldiga att ge dem. Någonting som ändå deras hemland skrivit under och därmed är skyldiga att framföra.
Men i världen har Barnkonventionen fortfarande inte fått den uppmärksamhet, stöd och fäste som vi hoppats. Därför behövs alla vi eldsjälar som brinner för det här ämnet och som gemensamt jobbar aktivt för att sprida kunskapen och därmed ge en värdigare framtid till världens barn.

Jag vill inspirera andra till att göra detsamma som mig. För ju fler vi är, desto starkare blir vi. Och jag VET att vi gör skillnad. Det gäller bara att innerligt tro på det, kämpa för det och aldrig sluta hoppas. Jag kommer att som skribent skriva om mina erfarenheter och mitt arbete här borta och jag hoppas att jag kan inspirera andra att göra detsamma. Ingenting är omöjligt. Det här har varit min dröm så länge jag kan minnas och jag har fått kämpa för att komma hit. Men det var inte omöjligt.

If you can dream it, you can achieve it and then be it.

Johanna Ekman

Bloggposter

Johanna är nitton år och har en bakgrund som medlem av Plan Sveriges Ungdomsråd (2008 -2010). En inspiration- och rådgivande ungdomsgrupp till Plan Sverige som jobbar aktivt för att sprida barnkonventionen. Hon har deltagit på många olika evenemang som rör barn och barns rättigheter bl.a. ministerhearingen 2009. Hon har även varit med under planeringen och verkställandet av Barnkonventionens tjugoårsfirande. Just nu befinner hon sig i Cusco, Peru och arbetar som volontär för att främja barnkonventionen. Barnkonventionen ligger henne varmt om hjärtat och hon brinner för att göra skillnad.
Inga kommentarer på “På andra sidan jordklotet”

Lämna en kommentar