Barns skydd mot exploatering urholkas

Mar 03, 2011 Inga kommentarer av

I februari kom hovrättens dom mot de män som åtalats för att ha sålt och våldtagit en 14-årig förståndshandikappad flicka i mars 2010. Flickan blir utan skadestånd och domen uttrycker att utnyttjandet av henne inte har varit en tillräckligt allvarlig integritetskränkning. Detta trots att ett barn har sålts som en handelsvara.

Båda de män som tingsrätten dömt för våldtäkt mot barn frikänns helt. Den 18-åring som i tingsrätten fick ett års fängelse för grovt koppleri döms i hovrätten bara för koppleri och straffet kortas till tre månaders fängelse.

Olof Risberg, psykolog på Rädda Barnen, kallar domen för ett supermisslyckande för Sverige som rättsstat.

– Det här är principiellt ett otroligt viktigt ärende. Domen sänder signalen att det inte är så farligt att utnyttja ett värnlöst barn.

Sexuella övergrepp blir istället ”prostitution”, vilket urholkar barns skydd mot exploatering, skriver Lars Arrhenius och Helena Karlén,  ECPAT i Svenska Dagbladet. Läs deras artikel här.

Här kan du läsa Madeleine Leijonhufvuds respons till texten dagen därpå, som ger medhåll.

Om du också tycker att Sveriges rättssystem kan bättre än så här får du gärna gå in på ECPAT:s upprop mot hovrättsdomen på Facebook. Det hittar du här!

Barnsexhandel, ECPAT

Johanna Wester föreläser om ungas rättigheter och leder Din Rätt, ett projekt mot diskriminering, hos regeringsinitiativet Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa.
Inga kommentarer på “Barns skydd mot exploatering urholkas”

Lämna en kommentar