Barnmisshandel utreds för långsamt

Feb 17, 2011 Inga kommentarer av

Svensk lag säger att det inte får ta mer än 90 dagar att utreda misstänkt barnmisshandel. Trots det tar det i genomsnitt 115 dagar för en svensk barnmisshandelsutredning att bli färdig. Ibland tar det ännu längre tid än så, enligt ny statistik som framställts av åklagarmyndigheten och Rädda Barnen.

Det innebär förödande konsekvenser för barnen, enligt RB:s psykolog Åsa Landberg, som också säger att det för barnen innebär att de inte får uppleva att de tas på allvar; att ingen faktiskt lyssnar på vad de har sagt. I några av fallen innebär fördröjningen dessutom att barnen har hunnit pressas, mutas eller till och med hotas att inte berätta när de väl kommer till polisen. Med andra ord kan misshandeln obehindrat fortsätta.

En annan av riskerna med att utredningarna drar ut på tiden är också att barnen hinner glömma och att misshandeln blir mer svårbevisad.

2010 kom det in så många som 11 530 anmälningar av misstänkt barmisshandel i hela Sverige.

Läs mer och lyssna på Sveriges Radios Eko-sändning om problemet här

Som ung kan du komma i kontakt med BRIS här och som vuxen är det hit du ska.

Barns rättigheter, Juridik, Ungas situation i Sverige

Johanna Wester föreläser om ungas rättigheter och leder Din Rätt, ett projekt mot diskriminering, hos regeringsinitiativet Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa.
Inga kommentarer på “Barnmisshandel utreds för långsamt”

Lämna en kommentar