Barnen på Afrikas horn svälter

Sep 05, 2011 1 kommentar av

Etiopien, Somalia och Kenya, som även går under samlingsnamnet Afrikas horn, är just nu drabbade av den värsta torkan på 60 år. Det är barnen som har drabbats hårdast.

I norra Kenya uppskattas mer än vart fjärde barn vara undernärt efter att regnet uteblivit flera regnperioder i rad. Hundratals flyktingar anländer till de överfulla flyktinglägren varje dag och en stor del av dem som anländer är barn, ofta utan sina familjer.

Boskapsägare har svårt att få tag på mat och vatten till djuren då det inte ens finns mat och vatten till alla människor. Detta bildar en ond cirkel eftersom att om djuren dör förlorar människorna både inkomst och mat. Samtidigt som många förlorar sin inkomst stiger priserna på mat. Detta gör situationen ohållbar, och miljontals barn är drabbade.

”Var finns Sverige när det afrikanska undret växer?”, undrar Bo Göransson, f d generaldirektör för Sida, svensk ambassadör i Kenya och rådgivare åt Afrikanska Utvecklingsbanken och Cecilia Bäcklander, f d ­programchef på Utbildningsradion, numera frilansjournalist och tv-producent. Frågan ställs i DN i form av den debattartikel som du kan läsa här.

Just nu driver Rädda Barnen, UNICEF, Röda Korset och TV4 en kampanj tillsammans för att hjälpa de drabbade.

Mer om situationen på Afrikas horn kan ni läsa hos Rädda Barnen, UNICEF och Röda Korset.

Uppdatering 5 september:

Aftonbladet visualiserar hur donerandet av så lite som en timlön kan göra skillnad och redovisar flera olika sätt man kan hjälpa till på. Vi rekommenderar artikeln starkt, men vill varna för starka bilder. Gå vidare här!

Bistånd, Humanitära insatser, Röda Korset, UNICEF

Clara Hamrén är utbildad jurist med inriktning mot barnrätt och mänskliga rättigheter, är engagerad i ECPATs frivilliggrupp och i projektet Om Barnkonventionen - av, för och med barn som är ett samarbete mellan BRIS, ECPAT, Plan Sverige, Rädda Barnen, SOS-Barnbyar, Unicef, World Childhood Foundation och Barnombudsmannen. Hon är också med i ICJs och Juseks projekt Street Law Academy. Hon har tidigare arbetat på Kamratposten och varit koordinatior på Rädda Barnen.

En kommentar på “Barnen på Afrikas horn svälter”

  1. Svälten på afrikas horn är inte över bara för att medierna slutar att rapportera | Barns rättigheter och barnkonventionen says:

    [...] som jag tidigare skrivit om, fortsätter. Röda Korset, Rädda Barnen, UNICEF med flera har kampanjer vilka jag hoppas [...]

Lämna en kommentar