Barn drabbas fortfarande av gammalt krig

Sep 12, 2011 Inga kommentarer av

Det äldsta kriget som pågår just nu är inbördeskriget i Burma. Det har pågått sedan självständigheten 1948. Det är flera väpnade rörelser som slåss om styret i Burma.

Karenfolket har förtryckts sedan självständigheten och tvingas än idag att lämna sina hem och fly över gränsen till Thailand. Idag finns det flera miljoner flyktingar från Burma i Thailand.

Det är så många som flytt till Thailand att flyktinglägren är överbefolkade, så många har tagit sig illegalt längre in i landet och bor i enkla byar. Detta drabbar självklart barnen allra hårdast. Organisationen connect3e arbetar i Thailand för att hjälpa Karenerna att bygga upp skolor och barnhem.

När britterna lämnade Burma till självstyre lovades att Karenerna och andra minoritetsfolk skulle få plats i de styrande organen med en rättvis fördelning. Detta har fortfarande idag inte skett.

Du kan läsa mer om de karenska barnens situation i DNs artikel.

Ungas situation i världen

Clara Hamrén är utbildad jurist med inriktning mot barnrätt och mänskliga rättigheter, är engagerad i ECPATs frivilliggrupp och i projektet Om Barnkonventionen - av, för och med barn som är ett samarbete mellan BRIS, ECPAT, Plan Sverige, Rädda Barnen, SOS-Barnbyar, Unicef, World Childhood Foundation och Barnombudsmannen. Hon är också med i ICJs och Juseks projekt Street Law Academy. Hon har tidigare arbetat på Kamratposten och varit koordinatior på Rädda Barnen.
Inga kommentarer på “Barn drabbas fortfarande av gammalt krig”

Lämna en kommentar