Att dela med sig till hela världen

Mar 08, 2012 Inga kommentarer av

På en dag fick filmen KONY2012 över 27 miljoner visningar på YouTube (och medan detta skrivs ökar hela tiden antalet visningar). Det är nätverk som har startat rörelsen KONY2012 är Invisible Children.

Kony bedriver en våldsam gerillarörelse i Uganda och har gjort detta sedan 1987. De kidnappar barn, pojkarna gör de till soldater och flickorna våldtar de. De sätter skräck i alla barn i Uganda. Den 6 oktober 2005 utfärdade Internationella brottmålsdomstolen en arresteringsorder för Kony och han är rankad etta på listan över dom som domstolen vill arrestera.

Invisible children har skapat en stor rörelse i USA, och lyckats få Vita Huset att lyssna, och idag finns den en grupp amerikanska soldater på plats i Uganda för att hjälpa den lokala militären. Målet med rörelsen KONY2012 är att han ska arresteras under 2012, och att alla vi alla ska hjälpas åt.

De använder sig av sociala medier för att sprida kunskap och detta fungerar. Ta dig tid och se den 30 minuter långa filmen, och engagera dig du med.

På Fotografiska muséet i Stockholm hålls just nu även en utställning av fotografen Marcus Bleasdale om Konys förbrytelser. Den heter ”Stolen Children”.

Bistånd, Humanitära insatser, Mänskliga rättigheter

Clara Hamrén är utbildad jurist med inriktning mot barnrätt och mänskliga rättigheter, är engagerad i ECPATs frivilliggrupp och i projektet Om Barnkonventionen - av, för och med barn som är ett samarbete mellan BRIS, ECPAT, Plan Sverige, Rädda Barnen, SOS-Barnbyar, Unicef, World Childhood Foundation och Barnombudsmannen. Hon är också med i ICJs och Juseks projekt Street Law Academy. Hon har tidigare arbetat på Kamratposten och varit koordinatior på Rädda Barnen.
Inga kommentarer på “Att dela med sig till hela världen”

Lämna en kommentar