1/5 -08 Humorgalan

Maj 01, 2008 Inga kommentarer av

Den 1:a maj, några timmar efter att demonstrationstågen hade lämnat gatorna och de sista fanorna halats ner, höll UNICEF sin Humorgala på Cirkus i Stockholm.

Kameramän och nedräkningar och stockholmska kändisar.
Men när kristallkronorna slocknat under det höga taket i salongen och sorlet dämpats, presenteras något som är milslångt bort från Stockholm. Ändlöst långt bort. Ändå lyckades galan handla om just att minska det avståndet:
Att stryka andra halvan av ”vi & de”.

Det finns många sätt att göra det på, och UNICEF tog till de flesta av dem.   Jag anar att det är ett ganska bra tillvägagångssätt om man verkligen vill pränta in något, i det här fallet att många människor lever under vedervärdiga förhållanden och att det akut behöver göras något åt.

Man kan använda sig av humor, filmer, chockintryck, överraskningsmoment. Av det glättigt ljusa och det svarta. Av monologer och dialoger. Man kan använda sig av karikatyrer, av bildspel, av sanningar, av slapstick, av uppmaningar och historier. Allt det här gör UNICEF.
Resultatet blev 25 673 nya världsföräldrar – bidragsgivare av 100 kr/mån – enbart i samband med den tv-sända galan. I konkretare siffror innebär det ett extra tillskott på trettio miljoner kronor varje år till arbetet för barns rättigheter.

Jag tror att det är rätt tänkt. Att spela på alla strängar.

Organisationsarbete, Ungas situation i världen, UNICEF

Johanna Wester föreläser om ungas rättigheter och leder Din Rätt, ett projekt mot diskriminering, hos regeringsinitiativet Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa.
Inga kommentarer på “1/5 -08 Humorgalan”

Lämna en kommentar